Huis-aan-huisinzameling gft
Groente-, fruit- en tuinafval (gft) wordt huis aan huis ingezameld.
Tweewekelijkse ophaling, telkens op vrijdag (gelijktijdig met de inzameling van het restafval) in de hele gemeente. In de maanden juni, juli en augustus wordt het gft-afval iedere week opgehaald.
Het is verplicht om gft-afval af te voeren via een gft-container van EcoWerf of zelf te composteren. Gft-afval mag niet bij het restafval worden gegooid.
Voorwaarden
De volgende afvalstoffen mogen bij het gft-afval:
- bladeren
- broodresten
- fruitafval
- gras
- groenteafval
- haagscheersel
- (kamer)planten zonder aardkluit
- klein tuinafval
- koffiedik
- noten en pitten
- onkruid
- papieren koffiefilter
- papier van keukenrol
- plantaardig keukenafval en etensresten
- schaafkrullen en zagemeel van onbehandeld hout
- schillen van fruit, groenten, aardappelen
- klein snoeiafval
- versnipperd snoeihout
- keukenafval en etensresten (zowel dierlijk als plantaardig)
- vlees- en visresten
- schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mossel- en oesterschelpen)
- vaste zuivelproducten (zoals kaas)
- eieren, eierschalen
- max. 10% mest van huisdieren
Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads NIET bij het gft-afval.
Alle containers krijgen een barcodesticker, voorzien van jouw adres, een sticker met de sorteerregels én een elektronische chip.
Procedure
Procedure ophaling
- Voor de inzameling van gft heb je een groene container nodig. U kunt kiezen voor een container van 40, 120, 240 liter of 1100 liter.
- Heb je nog geen gft-container, wens je een extra/grotere container of wil je een beschadigde container omruilen dan kan EcoWerf deze aan huis komen leveren. Dit gebeurt steeds gratis en na afspraak via het gratis nummer 0800 97 0 97.
- Zet de container op de inzameldag vóór 7 u. 's morgens, of de avond voordien na 22 u. buiten. Opgelet, in juli en augustus kunnen de ophalingen op warme dagen al om 6 u. starten, dus moet de container vroeger buiten.
- Plaats de container goed zichtbaar aan de straatkant, met het handvat naar de straat gericht en houd rekening met voetgangers en fietsers.
- De lege afvalcontainer moet op de dag van de ophaling terug worden verwijderd van het openbaar domein.
- Zorg ervoor dat het deksel van de container netjes gesloten is. Openstaande containers bemoeilijken het werk van de laders en verhogen de kans op ongevallen.
- Let er ook op dat je het maximum toegelaten gewicht niet overschrijdt. Een 40 litercontainer mag maximum 15 kg afval bevatten, voor een 120 litercontainer is dit maximaal 50 kg afval en voor een 240 litercontainer maximaal 80 kg afval.
- De gft-container blijft verbonden aan het adres waar hij is geleverd. In geval van verhuizing moet deze leeg en proper blijven staan bij de woning
- Wil je overgaan tot thuiscomposteren, dan kan EcoWerf de groene container terugnemen. Dit gebeurt steeds gratis en dit na afspraak via het gratis nummer 0800 97 0 97.
Hulpmiddelen thuiscomposteren
Om het gft-afval binnenshuis in te zamelen kan je op het recyclagepark en aan het onthaal van het Administratief Centrum terecht voor de aankoop van een geventileerd keukenafvalbakje en rolletjes composteerbare zakjes. Het gebruik van deze afvalbakjes is niet verplicht, maar het is wel een gemakkelijke oplossing om het gft-afval van de keuken in te zamelen. De bijhorende composteerbare zakjes van 10 liter zijn 100% thuis composteerbaar. Als het zakje vol is, gooi je het in de gft-container of op het eigen compostverwerkingssysteem (vat of bak, niet voor wormenbak).
Bij thuiscomposteren dien je rekening te houden met een composteringstijd van ongeveer 6 maanden. De zakjes kunnen best binnen de 1 à 1,5 jaar na productiedatum verbruikt worden. Naast de zakjes van 10 liter zijn er ook composteerbare zakken van 40 liter of 120 liter te verkrijgen.
Het gft-afval kan je uiteraard ook in een compostbak of compostvat verwerken.
Deze zijn aan te kopen op het recyclagepark, samen met een beluchtingsstok. Deze zorgt ervoor dat de compost goed gemengd en belucht wordt waardoor de micro-organismen het afval sneller omzetten tot compost. Voor een tuin groter dan 1 are is een compostbak het meest geschikt. De bakken en vaten zijn vervaardigd uit gerecycleerde plastics, komende van de plastics uit de roze zakken.
Bedrag
Bedrag ophaling
Bekijk de tarieven van EcoWerf voor de inzameling van restafval en gft in Kortenberg.
Bedrag hulpmiddelen thuis composteren
Omschrijving |
Prijs |
---|---|
Keukenafvalbakje |
2,50 euro |
Composteerbare zakken 10L (50 stuks) |
2,50 euro per rol |
Composteerbare zakken 40L (10 stuks) |
2,50 euro per rol |
Composteerbare zakken 120L (10 stuks) |
4,00 euro per rol |
Compostbak (kunststof) |
60 euro |
Aanbouwmodule bij compostbak (kunststof) |
40 euro |
Compostvat (inclusief beluchtingsstok) |
30 euro |
Beluchtingsstok (extra) |
6 euro |
Uitzonderingen
- In de maanden juni, juli en augustus is het elke week ophaling van gft.
- In juli en augustus kunnen de ophalingen bij extreem warme temperaturen al om 6 u. starten, dus moet de container vroeger buiten.
- Heb je eenmalig meer afval, neem dan contact op met EcoWerf: 0800 97 0 97.
- Werd ,jouw afval niet opgehaald? Neem het dezelfde dag nog terug binnen en neem contact op met EcoWerf via het gratis nummer 0800 97 0 97 of via het contactformulier.
- Indien je een slot wenst op jouw container kan EcoWerf dit laten plaatsen na afspraak voor een kostprijs van 25 euro.
- Je kunt met gras en bladeren ook steeds op het recyclagepark terecht voor dezelfde prijs per kilogram.
Contactinformatie
-
Dienst Omgeving - uitsluitend op afspraak
Administratief Centrum
Dr. V. De Walsplein 30
3070 Kortenberg