Villa Jacobs
De Villa Jacobs met de paardenkastanje en de oude rode beuken
Op verschillende locaties kan je een quizvraag invullen. Test je kennis!
De Engerstraat verwees naar de engers of natte weiden en beemden. De namen Engerstraat, Engelenstraat en De Inger betekenen allemaal hetzelfde. De autochtone Erpsenaren vermeden de noordkant van de Engerstraat als bouwterrein omwille van de vochtigheid. Hier lag immers het bronnengebied van de Wiesbeek. Alleen armere inwoners zagen geen andere uitweg dan daar een stulpje op te trekken.
In 1880 had men zo twee huisjes recht voor de Kwerpsebaan. Het eerste was bewoond door Henri De Clercq-Peeters (‘Hainke de Zot’) en het tweede door Pierre en Sophie Peeters-Rans (‘Pie en Sophieke Bakhuis’).
Gustave Jacobs uit Wemmel kocht de eerste woning in 1892. Hij brak het huisje af en bouwde er ‘Château Jacobs’. Dit liep niet van een leien dakje. Er volgde een proces van 7 jaar tussen eigenaar een aannemer. Jacobs wou zijn domein uitbreiden en kocht het tweede huisje van ‘Sophieke Bakhuis’. De bedoeling van Jacobs was om op de plaats van dit huisje een hovenierswoning te bouwen. Na heel wat moeilijkheden verliet ‘Sophieke Bakhuis’ met haar twee minderjarige kinderen de woning, toen het dak er reeds van verwijderd was.
De volgende bewoner was kapitein-archivaris Julien Jacobs. In Erps-Kwerps sprak men van de villa van commandant Jacobs. Later woonde er de familie Koelman. Deze villa draagt het nr. 180.
In 2005 vonden in deze villa opnames plaats voor de film "Suspect" van Yvan Boeckmans en Guy Lee Thys met onder andere Gene Bervoets, Zoé De Rovere en Karlijn Sileghem. In de film zou Rob De Coster (Gene Bervoets) zijn 15-jarige stiefdochter seksueel misbruikt hebben. Ondanks karige bewijzen wenste een journalist en een onderzoeksrechter hem achter de tralies. Tot daar de film.
Opvallend zijn de statige rode beuken en de paardekastanje in het park.
De villa Jacobs behoort tot het eclectisme en de Cottagestijl. De daken zijn typisch cottage, maar men heeft ook de invloed van de neogotiek. De kammen of sierlijnen op het dak zijn 19de eeuws. Er zijn ook invloeden van Art Nouveau. Volgens het Monumentenplan behoort deze villa tot klasse 2.
De paardenkastanje
De vrucht van de paardenkastanjeboom werd vroeger veel aan paarden gegeven om ze van de hoest te genezen, vandaar de naam. Het was bij de Turken het middel voor kortademige paarden. In de 17de eeuw ontdekte een stalknecht dat door dagelijks 100 gr. kastanjepoeder tusen het havermout te mengen, paarden minder kortademig werden. De Turken wisten dit reeds. Hippocastanum omvat de woorden hippo, dat paard betekent en castanum, dat kastanje betekent. Ook voor geiten en varkens is de paardenkastanje eetbaar, maar voor mensen is ze giftig.
Contactinformatie
-
Dienst Cultuur
Administratief Centrum
Dr. V. De Walsplein 30
3070 KortenbergVolg ons op