De Aziatische hoornaar (Vespa Velutina)
De Aziatische hoornaar, een wespensoort die van nature voorkomt in Zuidoost-Azië, is sedert 2016 zorgwekkend aanwezig in ons land. De invasieve exoot bedreigt een aantal inheemse insectensoorten waaronder de honingbij, een voor ons zéér belangrijke bestuiver van bloemen en landbouwgewassen.
Hoe herken ik een Aziatische hoornaar?
De Aziatische hoornaar is vooral te herkennen aan drie opvallende kenmerken:
- Ze is opvallend groter dan de bekende Duitse wesp.
- Haar grotendeels zwarte lijf met achteraan één brede gele band.
- Het uiteinde van de poten zijn geel.
Opgelet! De ene hoornaar is de andere niet!
Onze inheemse Europese hoornaar (Vespa Crabro) is minder bekend en wordt vaak verward met de Aziatische soort. Er zijn nochtans enkele zeer goed te herkennen verschillen. We zetten ze even op een rijtje:
- De Europese hoornaar draagt onze Belgische driekleur: opvallende rode poten, veel rood aan de kop en op het borststuk, en met geel en zwart op bijna alle achterlijfsegmenten.
- De Europese hoornaar (24mm tot 26mm) is iets groter dan de Aziatische (tot 25mm).
- De gele uiteinden van de poten bij de Aziatische hoornaar.
Je ontdekt een wespennest van een grote wespensoort: hoe weet je of het Aziatische hoornaars zijn?
Daar heb je een geoefend oog voor nodig. Laat daarom het bepalen van het type wesp over aan de brandweermensen. Vermijd het verstoren van een nest: de prik van de hoornaar is niet gevaarlijk (tenzij je allergisch bent), maar een gezamenlijke aanval van enkele tientallen hoornaars kan ook een gezonde persoon in de problemen brengen.
Aan de slag
Surf naar vlaamsbrabantwest.be en klik op het icoontje met de wesp. Zo navigeer je naar het e-loket van de brandweerzone voor een aanvraag voor verdelging. Als de brandweer ter plaatse komt en vaststelt dat het over een Aziatische hoornaar gaat, zal een gespecialiseerd team opgeroepen worden. De tussenkomst wordt in dat geval niet gefactureerd.
Bron: Communicatiedienst Brandweer Hulpverleningszone Vlaams-Brabant West