De Bib Actueel

Afrika Filmfestival: 'L'oeil du cyclone'

L'oeil du cyclone

Regie: Sékou Traoré (Frankrijk, 2015 – 97 minuten)

Met: Maïmouna N‘Diaye, Fargass Assandé

Op vrijdag 24 maart sluiten we onze tweede reeks filmavonden af met een voorstelling die focust op Afrika. ’L‘oeil du cyclone‘ (’Het oog van de storm‘) is een psychologisch drama over een jonge advocate die een rechtszaak krijgt toegewezen die niemand anders wil: de verdediging van een rebel. In een onbenoemd Afrikaans land in burgeroorlog worden zowel de advocate als haar cliënt getekend door hun opgroeien in een wereld die wordt verwoest door cyclisch geweld. Deze twee heel verschillende mensen ontmoeten elkaar, botsen en moeten een manier vinden om elkaar te begrijpen. Filmmagie noemde het alvast “een erg waardevolle film die veel stof tot discussie geeft”.

Reserveer snel je gratis plaatsen.

Tijdens de pauze zijn er drankjes en snacks te verkrijgen aan democratische prijzen.

 

Vrijdag 24 maart 2017 om 20 u.

Bibliotheek Kortenberg

Gratis, reserveren kan via de UiTbalie: 02 755 22 80 of uitbalie@kortenberg.be.

Jeugdboekenmaand M/V/X

De Jeugdboekenweek is niet meer, want voortaan vieren we een hele maand! Van woensdag 1 tot en met vrijdag 31 maart valt er extra veel te beleven in de jeugdafdeling van de bibliotheek rond het thema ’M/V/X‘ met als ondertitel ’Je bent wie je bent‘.

’M/V/X‘ gaat over wat kinderboeken zeggen, met en zonder woorden. Is de held echt altijd een jongen? Hoeveel prentenboekendieren heten ’zij‘? Wie loopt er door het beeld? Wie past er op de kleintjes? Wie is de baas? Wie knikt en wie luistert? En wie niet? M/V/X gaat over kijken wat er staat en zien wat er niet staat.

Kom tijdens de maand maart naar de Bib en speel het ’M/V/X‘-spel! In het spel gaan we op zoek naar rollenpatronen, clichés en hoe het ook anders zou kunnen.

Krijg je er maar niet genoeg van? Geen nood, want naast het ’M/V/X‘-spel in de Bib bestaat er ook een online spel rond dit thema. Neem daarvoor snel een kijkje op http://www.jeugdboekenmaand.be en klik op ’Speel het Bibspel!‘

Van woensdag 1 maart t.e.m. vrijdag 31 maart,
tijdens de openingsuren van de Bib
Bibliotheek Kortenberg
Info: bibliotheek@kortenberg.be of 02 755 22 90

Lezing: Slim opruimen en praktisch organiseren

LEZING DOOR VERONIQUE PEETERS OP DONDERDAG 27 APRIL

Iedereen heeft het alsmaar drukker, holt zichzelf voorbij, vindt nauwelijks nog rust, dreigt het overzicht kwijt te raken… Professional Organizer Veronique Peeters coacht en begeleidt mensen om (weer) orde, overzicht en structuur in hun leven, thuis of op hun werkplek te krijgen. Haar doel is om samen werkbare systemen op te zetten waarmee mensen zelf aan de slag kunnen en waarbij zowel tijd als geld bespaard wordt. In haar eerste lezing ’You can‘t recycle wasted time‘ geeft Veronique het publiek kleine, maar werkbare tips die voor grote resultaten zorgen. Het zal je verbazen hoe je door enkele aanpassingen in je manier van handelen toch enorme verschillen kan maken. Positieve verschillen: ruimte en overzicht in je huis, jezelf en je taken praktischer organiseren, rust in je hoofd, tijd én geld besparen… Kortom: dingen waar iedereen nood aan heeft.

Slim opruimen en je praktisch organiseren hoeven geen vervelende klussen te zijn…

Noteer daarom alvast donderdag 27 april in je agenda en kom luisteren naar tal van toffe tips!

Donderdag 27 april om 20 u.
Bibliotheek Kortenberg
Gratis, reserveren kan via de UiTbalie: 02 755 22 80 of uitbalie@kortenberg.be

Aanpassing bibliotheekreglement

Op de gemeenteraad van 9 januari 2017 werden enkele aanpassingen aan het gebruikersreglement van de bibliotheek goedgekeurd. Het nieuwe reglement is op 10 januari 2017 in werking getreden. De aanpassingen hebben als doel om de regels en procedures die we toepassen duidelijker te verwoorden. Daarom werden onder meer de volgende artikels toegevoegd en/of aangepast:

Artikel 14 – Attenderingsmails en aanmaningen

De bibliotheek garandeert niet dat alle attenderingsmails en aanmaningen correct verstuurd en ontvangen worden. Er is geen verhaal mogelijk tegen een eventuele boete ten gevolge hiervan. De correcte inleverdatum staat steeds vermeld op het uitleenticket en is ook online raadpleegbaar via http://mijn.bibliotheek.be.


Artikel 16 - Verlies of beschadiging

Bibliotheekmaterialen dienen steeds volledig vergoed te worden na verlies of beschadiging. Hierbij wordt de oorspronkelijke facturatieprijs incl. btw bij aankoop van het materiaal door de bibliotheek in rekening gebracht, vermeerderd met een administratieve kost van 1 euro per materiaal en de eventueel opgelopen boetes en portkosten.


Materialen die de uitleentermijn reeds vijf weken overschreden hebben worden automatisch als verloren beschouwd. Nadien beschikt de klant nog over een periode van vier weken om de materialen alsnog te komen terugbrengen en zo een schadevergoeding te vermijden.


Artikel 17 - Openstaande kosten

Wanneer de openstaande kosten minstens vijf euro bedragen, is uitlenen niet meer mogelijk. Het debet mag maximaal drie maanden openstaan. De bibliotheek kan in dit geval overgaan tot het sturen van een aanmaningsbrief, die zal worden aangerekend aan de klant. Blijft de klant verder in gebreke, dan kan de bibliotheek een beroep doen op bestaande wettelijke middelen om het geleende materiaal of het openstaande schuldensaldo terug te vorderen.


Artikel 18 – Verantwoordelijkheid gebruik zelfuitleenbalie

De bibliotheekgebruiker is zelf verantwoordelijk voor het correct registreren van uitleningen, teruggebrachte materialen en het verlengen van uitleentermijnen aan de zelfuitleenbalie. Hij controleert steeds welke titels op zijn lidkaart geregistreerd staan, evenals de inleverdata van al deze materialen. Bij twijfel, onzekerheid, onduidelijkheid of technische problemen vraagt hij onmiddellijk hulp aan de infobalie.


Artikel 19 – Inleverbus

Wanneer de bibliotheek gesloten is, kan gebruik gemaakt worden van de inleverbus van de Bib. De materialen worden de eerstvolgende openingsdag ingenomen. Deze openingsdag geldt als inleverdatum, waarop de eventuele boetes worden berekend. Tegen onze vaststelling van beschadigingen of onvolledigheid is geen verhaal mogelijk.


Wie dat wenst, kan het volledige bibliotheekreglement verkrijgen aan de infobalie in de bibliotheek, of online raadplegen op http://kortenberg.bibliotheek.be/.

Voorlezen schooljaar 2016 - 2017

Roald Dahl illustratie Quentin Blake

Vanaf woensdag 7 september kan je weer iedere eerste woensdag van de maand terecht in de Bib voor een gezellig voorleesuurtje.

Om 14 u. start het half uurtje voorlezen gevolgd door een half uurtje knutselen. Inschrijven is niet nodig en deelnemen is gratis.

Noteer dus alvast de volgende data in je agenda:

1 februari                                  Hoedje van papier

1 maart                                    3 x kloppen

5 april                                       Glimgiechelen en schaterbulderen

3 mei                                        Alle kleuren vliegen

7 juni                                        Onderweg

Uzelf registreren op 'Mijn Bibliotheek'

Wilt u online uw bibliotheekuitleningen bekijken, uitgeleende materialen verlengen of materialen reserveren, registreer u dan via 'Mijn Bibliotheek'. Bekijk in onderstaand filmpje hoe u dat doet.

Afspelen |  Pauzeren |  Stop |  Geluid aan/uit |  Stel volume in |  Spring naar seconde Flash: Mijn Bibliotheek registratieprocedure
Installeer de nieuwste Flash speler.

De Bib, het leven van A tot Z

Logo Bib

De bibliotheek is voor iedereen vrij toegankelijk. U kan bij ons terecht om te lezen, te studeren, te surfen op het internet of gewoon te snuffelen tussen de rekken. Loop gerust eens binnen en neem een kijkje.

Op deze pagina zullen wij u ook op de hoogte houden van de activiteiten van de bibliotheek. Zo zijn er op geregelde tijdstippen lezingen, concertjes en ook activiteiten rond bijvoorbeeld de Jeugdboekenweek en Gedichtendag. Voor ieder wat wils! Hou deze pagina dus zeker in de gaten.

Volg de bib van A tot Z op de facebookpagina van de bibliotheek Kortenberg.

Je kan ons ook volgen op onze blog www.kortenberg.bibliotheek.be.