De Bib Actueel

Digidokter in de Bib!

Elke derde of vierde zaterdag van de maand kan je in de Bib terecht met al je vragen over smartphones en tablets. De Bib doet dan één keer per maand dienst als helpdesk. We maken je eerst wegwijs in een bepaald thema, nadien houdt de Digidokter een ’spreekuur‘ en kan je je vragen stellen. De Digidokter kan je bijvoorbeeld helpen bij het opzetten van je facebookaccount, je een goede app aanraden of je 4G helpen instellen.

Wanneer?

Maandelijks, de eerstvolgende sessies gaan door op:

Zaterdag 20 mei 2017, 10 u. (thema: fotograferen met je tablet of smartphone)

Zaterdag 24 juni 2017, 10 u. (thema nog te bepalen)

Schrijf je in via kortenberg.bibliotheek.be (Digidokter)

Lezing: Slim opruimen en praktisch organiseren

Véronique Peeters
LEZING DOOR VERONIQUE PEETERS OP DONDERDAG 27 APRIL

Iedereen heeft het alsmaar drukker, holt zichzelf voorbij, vindt nauwelijks nog rust, dreigt het overzicht kwijt te raken… Professional Organizer Veronique Peeters coacht en begeleidt mensen om (weer) orde, overzicht en structuur in hun leven, thuis of op hun werkplek te krijgen. Haar doel is om samen werkbare systemen op te zetten waarmee mensen zelf aan de slag kunnen en waarbij zowel tijd als geld bespaard wordt. In haar eerste lezing ’You can‘t recycle wasted time‘ geeft Veronique het publiek kleine, maar werkbare tips die voor grote resultaten zorgen. Het zal je verbazen hoe je door enkele aanpassingen in je manier van handelen toch enorme verschillen kan maken. Positieve verschillen: ruimte en overzicht in je huis, jezelf en je taken praktischer organiseren, rust in je hoofd, tijd én geld besparen… Kortom: dingen waar iedereen nood aan heeft.

Slim opruimen en je praktisch organiseren hoeven geen vervelende klussen te zijn…

Noteer daarom alvast donderdag 27 april in je agenda en kom luisteren naar tal van toffe tips!

Donderdag 27 april om 20 u.
Bibliotheek Kortenberg
Gratis, reserveren kan via de UiTbalie: 02 755 22 80 of uitbalie@kortenberg.be

Expo in de Bib: Weg van de weg

Kruispunt van foto‘s en gedichten

De tentoonstelling ’Weg van de weg – kruispunt van foto‘s en gedichten‘ geeft een overzicht van de stapdagen van fotograaf Jos Verhoogen en dichter Bruno Neuville. Kwerps en Bertem vonden mekaar tijdens de periode januari 2015 – januari 2017. Het resultaat kan je bekijken en lezen in de Bib van Kortenberg, van zaterdag 6 mei tot en met maandag 22 mei.

Eén dag per maand gedurende twee jaar vonden Jos en Bruno de tijd om in Kwerps, Bertem en ook daarbuiten op stap te gaan. Ze maakten van die tijd en de gelegenheid gebruik om wat ze zagen te verbinden met wat ze voelden, en wat ze voelden vast te leggen in foto‘s en gedichten.

En zo begon ’Weg van de weg‘: de wereld met al zijn gezichten laten passeren en kadreren in beeld en woord. Het was peinzen en van gedachten wisselen. En van schoenen. Want ze stapten twee jaar na mekaar alle seizoenen binnen. En nu is het tijd om wat te blijven hangen in de Bib, met foto‘s en gedichten. Tot ze weer weg zijn, weg van de weg.

Van 6 mei tot en met 22 mei, tijdens de openingsuren van de Bib
Bibliotheek Kortenberg
Vrije toegang
Info: cultuur@kortenberg.be of 02 755 22 83

Praatcafé over opvoeding

Op donderdag 18 mei ben je van harte welkom in de Bib om mee te praten over de opvoeding van onze kinderen. Over beschermen en loslaten, weerbaarheid en zelfvertrouwen, structuur, straffen en belonen.

De gesprekken worden begeleid door medewerkers van de Gezinsbond. Op een informele manier, met een hapje en een drankje krijg je greep op deze herkenbare onderwerpen.

Vrije toegang, maar graag op voorhand inschrijven.

Donderdag 18 mei om 20 u.
Bibliotheek Kortenberg
Kosteloos
Inschrijven via uitbalie@kortenberg.be of 02 755 22 80 of via De Regenboog

Grote Nationale Voorleesdag rond kinderrechten

Op woensdag 31 mei vindt de Grote Nationale Voorleesdag plaats. Op die dag wordt er in verschillende bibliotheken tegelijkertijd voorgelezen rond het thema kinderrechten. Natuurlijk doen ook wij mee! Er zal die dag worden voorgelezen uit ’Obi en Odette‘ van Emy Geyskens en Kolet Janssens, en uit ’Verhalen uit de boomhut‘, een verzameling van de beste inzendingen voor de schrijfwedstrijd van Taalbende.

Woensdag 31 mei van 14 tot 15 u.
Voorleesleeftijd 4 tot 11 jaar
Jeugdafdeling van de Bib
Vrije toegang, op voorhand inschrijven is niet nodig

Aanpassing bibliotheekreglement

Op de gemeenteraad van 9 januari 2017 werden enkele aanpassingen aan het gebruikersreglement van de bibliotheek goedgekeurd. Het nieuwe reglement is op 10 januari 2017 in werking getreden. De aanpassingen hebben als doel om de regels en procedures die we toepassen duidelijker te verwoorden. Daarom werden onder meer de volgende artikels toegevoegd en/of aangepast:

Artikel 14 – Attenderingsmails en aanmaningen

De bibliotheek garandeert niet dat alle attenderingsmails en aanmaningen correct verstuurd en ontvangen worden. Er is geen verhaal mogelijk tegen een eventuele boete ten gevolge hiervan. De correcte inleverdatum staat steeds vermeld op het uitleenticket en is ook online raadpleegbaar via http://mijn.bibliotheek.be.


Artikel 16 - Verlies of beschadiging

Bibliotheekmaterialen dienen steeds volledig vergoed te worden na verlies of beschadiging. Hierbij wordt de oorspronkelijke facturatieprijs incl. btw bij aankoop van het materiaal door de bibliotheek in rekening gebracht, vermeerderd met een administratieve kost van 1 euro per materiaal en de eventueel opgelopen boetes en portkosten.


Materialen die de uitleentermijn reeds vijf weken overschreden hebben worden automatisch als verloren beschouwd. Nadien beschikt de klant nog over een periode van vier weken om de materialen alsnog te komen terugbrengen en zo een schadevergoeding te vermijden.


Artikel 17 - Openstaande kosten

Wanneer de openstaande kosten minstens vijf euro bedragen, is uitlenen niet meer mogelijk. Het debet mag maximaal drie maanden openstaan. De bibliotheek kan in dit geval overgaan tot het sturen van een aanmaningsbrief, die zal worden aangerekend aan de klant. Blijft de klant verder in gebreke, dan kan de bibliotheek een beroep doen op bestaande wettelijke middelen om het geleende materiaal of het openstaande schuldensaldo terug te vorderen.


Artikel 18 – Verantwoordelijkheid gebruik zelfuitleenbalie

De bibliotheekgebruiker is zelf verantwoordelijk voor het correct registreren van uitleningen, teruggebrachte materialen en het verlengen van uitleentermijnen aan de zelfuitleenbalie. Hij controleert steeds welke titels op zijn lidkaart geregistreerd staan, evenals de inleverdata van al deze materialen. Bij twijfel, onzekerheid, onduidelijkheid of technische problemen vraagt hij onmiddellijk hulp aan de infobalie.


Artikel 19 – Inleverbus

Wanneer de bibliotheek gesloten is, kan gebruik gemaakt worden van de inleverbus van de Bib. De materialen worden de eerstvolgende openingsdag ingenomen. Deze openingsdag geldt als inleverdatum, waarop de eventuele boetes worden berekend. Tegen onze vaststelling van beschadigingen of onvolledigheid is geen verhaal mogelijk.


Wie dat wenst, kan het volledige bibliotheekreglement verkrijgen aan de infobalie in de bibliotheek, of online raadplegen op http://kortenberg.bibliotheek.be/.

Voorlezen schooljaar 2016 - 2017

Roald Dahl illustratie Quentin Blake

Vanaf woensdag 7 september kan je weer iedere eerste woensdag van de maand terecht in de Bib voor een gezellig voorleesuurtje.

Om 14 u. start het half uurtje voorlezen gevolgd door een half uurtje knutselen. Inschrijven is niet nodig en deelnemen is gratis.

Noteer dus alvast de volgende data in je agenda:

3 mei                                        Alle kleuren vliegen

7 juni                                        Onderweg

Uzelf registreren op 'Mijn Bibliotheek'

Wilt u online uw bibliotheekuitleningen bekijken, uitgeleende materialen verlengen of materialen reserveren, registreer u dan via 'Mijn Bibliotheek'. Bekijk in onderstaand filmpje hoe u dat doet.

Afspelen |  Pauzeren |  Stop |  Geluid aan/uit |  Stel volume in |  Spring naar seconde Flash: Mijn Bibliotheek registratieprocedure
Installeer de nieuwste Flash speler.

De Bib, het leven van A tot Z

Logo Bib

De bibliotheek is voor iedereen vrij toegankelijk. U kan bij ons terecht om te lezen, te studeren, te surfen op het internet of gewoon te snuffelen tussen de rekken. Loop gerust eens binnen en neem een kijkje.

Op deze pagina zullen wij u ook op de hoogte houden van de activiteiten van de bibliotheek. Zo zijn er op geregelde tijdstippen lezingen, concertjes en ook activiteiten rond bijvoorbeeld de Jeugdboekenweek en Gedichtendag. Voor ieder wat wils! Hou deze pagina dus zeker in de gaten.

Volg de bib van A tot Z op de facebookpagina van de bibliotheek Kortenberg.

Je kan ons ook volgen op onze blog www.kortenberg.bibliotheek.be.